5 Tips voor het Vinden van je Droombaan

5 Tips voor het Vinden van je Droombaan

3 september 2019

Je kent het vast wel: je zit voor de zoveelste keer naar de klok te kijken op je werk omdat je het gewoon écht niet leuk vind. Je wil een baan waar je blij van wordt! In dit artikel geef ik je 5 tips waarmee jij jouw droombaan kan vinden!

Waar haal je plezier uit bij je droombaan?

Een droombaan is voor iedereen anders, maar de basis komt neer op een baan waarvan je gelukkig wordt en waarvan je ook kunt leven. Het is dan ook van belang om voor je aan je zoektocht begint, een lijstje te maken met dingen die je leuk vindt om te doen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om mensen te begeleiden, of werk je juist liever alleen, op verschillende locaties, of wil je lekker een kantoorbaan waarbij je niet zo veel hoeft na te denken? Het kan allemaal!

Maak een lijstje van al deze dingen en leg deze apart, we gaan hier later mee aan de slag.

Waar ben je goed in?

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is waar je goed in bent. Als je heel graag met mensen werkt, maar niet goed bent in plannen en organiseren, dan is een persoonlijke assistent geen goede baan voor jou. Een begeleider zou dan beter bij je passen. Schrijf op een apart papiertje een lijstje met je kwaliteiten. Leg dan de lijstjes naast elkaar en verbind je interesses met je kwaliteiten tot je een goede match (of meerdere matches) hebt gevonden.

Spreek met mensen uit soortgelijke gebieden

Een handige manier om achter de ins en outs van je gewenste baan te komen is door met mensen te praten die al in dat gebied werken. Zij kunnen je tips geven over hoe je het beste kunt solliciteren, welke werkgevers fijn zijn en welke werkgevers juist niet. Ook kunnen zij je helpen bij het opstellen van een CV met de passende kwalificaties (mits je deze hebt, liegen is natuurlijk niet verstandig). Heb je bepaalde benodigde kwalificaties nog niet? Dan kunnen zij je wellicht de juiste kant op wijzen voor het behalen van deze kwalificaties.

Welke banen voldoen aan de eisen van je droombaan?

Nu je je lijstjes hebt gemaakt en vergeleken, ga je op zoek (online of offline) naar banen die bij jouw wensen passen. Bedenk daarbij nog hoeveel uur je wil werken en wat je ongeveer wil gaan verdienen. Laat je niet afschrikken als je voor een bepaalde positie ervaring nodig hebt die je nog niet bevat, dit zijn richtlijnen. Misschien komt jouw sollicitatie zo overtuigend over dat ze je toch graag willen hebben!

Wees ook zeker niet bang om op meerdere banen tegelijk te solliciteren, het is beter om een goede buffer te hebben dan om na een afwijzing weer helemaal op nieuw te moeten beginnen. Mocht je toch een baan krijgen en daarna nog een sollicitatie hebben staan kan je het bedrijf netjes laten weten dat je al hebt gevonden waar je naar op zoek was, maar dat je in de toekomst wellicht graag met ze samen zou willen werken.

Een goede eerste indruk

Dus, je hebt gesolliciteerd en je bent gebeld/gemaild voor een eerste kennismaking. Nu is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Let hierbij op de volgende punten:

  • Uiterlijk: zorg dat je er goed verzorgd uit ziet en passende kleding voor de baan draagt. Een nette broek/rok met een effen shirt dat de schouders bedekt en een colbert (als het wat fris is) zorgt al voor een verzorgd uiterlijk. Een klein beetje make-up is geen must, maar mag natuurlijk wel.
  • Gedrag: wees beleefd, ruim op tijd en geef een stevige handdruk, dat spreekt mensen al snel aan. Geef een open houding en wees eerlijk, zelfs als je even moet nadenken over een vraag. Het is niet erg om even de tijd te nemen om te denken!
  • Research: het is handig als je van te voren op de hoogte bent van het bedrijf en hoe het tot stand is gekomen. Laat blijken dat je je research hebt gedaan door gerichte vragen te stellen en eventueel extra informatie te geven als de situatie dat toestaat. Zo ziet je mogelijke werkgever dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in de baan en dat is een groot pluspunt!

Zo, nu heb je vijf tips gehad om je droombaan te vinden en om er naar te solliciteren. Natuurlijk komt het soms voor dat je net niet bent aangenomen voor een baan. Laat je daar niet door afwijzen, maar neem het als een leermoment. Wees daarom ook niet bang om te vragen met welke reden zij je hebben afgewezen. Dan kan je dat gebruiken om voor je volgende sollicitatie beter te worden! Veel succes met je zoektocht!