Drie Manieren om Talentvolle Mensen te Vinden voor je Bedrijf

Drie Manieren om Talentvolle Mensen te Vinden voor je Bedrijf

17 september 2019

Als recruiter wil je natuurlijk de beste mensen aannemen om bij jou in dienst te komen, maar de zoektocht naar de geschikte persoon kan soms wat langdurig en ontmoedigend zijn. In dit artikel geef ik je drie tips hoe je de juiste werknemers voor je bedrijf vindt.

Praat met je beste werknemers

Als je al een aantal werknemers in je bedrijf hebt, benader ze en vraag hoe zij er op zijn gekomen om bij je bedrijf te solliciteren. Wat heeft ze aangetrokken en via welk platform zijn ze bij je terecht gekomen? Hierbij is het ook handig, indien dat mogelijk is, om hun sollicitatie en motivatie erbij te halen om te zien wat jou juist aansprak aan hen. Was het de manier waarop zij solliciteerden, of juist de kwalificaties waarover ze beschikten ten tijde van de sollicitatie?

Op deze manier weet je waar je het beste een sollicitatie kan plaatsen en waar je op moet letten bij het aannemen van nieuwe werknemers.
Als je echter nog geen werknemers hebt is het ook een goed idee om met mensen te praten met een soortgelijke achtergrond als het bedrijf dat je nu hebt opgestart. Vraag waar zij naar zouden kijken voor het invullen van een sollicitatie en wat ze het meeste zou aanspreken.

Maak gebruik van LinkedIn

Er zijn allerlei websites om vacatures op te plaatsen en bijna al deze sites zorgen voor veel verschillende sollicitaties. Om echter gericht te kunnen zoeken is het belangrijk dat je weet waar je precies naar op zoek bent. Via LinkedIn kan je makkelijk een vacature opstellen en zelfs ook zoeken naar kandidaten met specifieke vaardigheden op hun profiel. Ook kan je hier zelf de profielen van potentiële kandidaten bekijken om ze persoonlijk uit te nodigen voor een gesprek, maar ook om een voorbeeld te nemen als referentie voor alle binnenkomende sollicitaties. Zij kunnen je helpen met het vinden van sollicitanten. Stuur gerust een bericht om ze te vragen je te helpen. Hieronder kan je een voorbeeld vinden.

“Beste Sandra van Loon,

Mijn naam is Jan Heinesma en ik ben momenteel op zoek naar werknemers voor bedrijf in de It-industrie. Ik kwam je profiel tegen en zag dat je beschikt over de juiste kwalificaties, maar dat je momenteel al een werkgever hebt. Toch wil ik zo brutaal zijn om te vragen of je misschien personen kent met soortgelijke vaardigheden die op dit moment nog zoekende zijn naar een baan.

Alvast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet,
Jan Heinesma”

Wees specifiek in je vacature

Natuurlijk kan je in een vacature neerzetten dat je op zoek bent naar iemand met “ervaring met Excel”, maar dat is een vrij brede omschrijving wanneer je eigenlijk naar iemand op zoek bent die alle ins en outs weet van Excel en daar al jaren bekend mee is.

Uiteindelijk zullen er altijd mensen solliciteren die niet kwalificeren voor de positie, dat is natuurlijk helemaal geen probleem want niet geschoten is altijd mis, maar het helpt voor jou als recruiter wel om zo specifiek mogelijk te zijn. Op deze manier weet elke kandidaat waar ze aan toe zijn en heb jij minder verloren tijd met het doorlezen van alle mis-matchende sollicitaties.

Wil je bijvoorbeeld een werknemer met minimaal één jaar ervaring met PHP? Dan bestaat er de kans dat je ook onervaren sollicitanten krijgt wanneer je neerzet “Minimaal één jaar ervaring met PHP”. Deze kandidaten hebben namelijk de theoriecursus PHP gevolgd op hun opleiding, maar geen ervaring in de praktijk. Daarom werkt het beter wanneer je opschrijft “Minimaal één jaar praktijkervaring met PHP”. Dan weet elke kandidaat ook waar ze aan toe zijn.

Nu heb je drie goede tips gehad om passende werknemers te vinden voor je bedrijf. Je zal bij elke vacature uiteindelijk best veel sollicitaties binnenkrijgen. Neem daarom vooral ook de tijd om deze op je gemak uit te zoeken, of huur iemand anders in die dat voor je kan doen. Wijs ook niet gelijk een kandidaat af wanneer ze net een paar maanden minder ervaring hebben dan waar je naar op zoek bent, misschien is dit wel een hele geschikte kandidaat! Veel succes!